BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, August 6, 2009

Fkh al-din =mempersoalkan tesis aristde bahawa bintang berkedudukan tetap berada dan bergerak dalam kedudukan tetap

Ismail al-faruqih dan lois lumya al-faruqi=mengukur permukaan bumi/menentukan darjah lotitiud dan mengira hubungan pergerakan cakerawala

Abu wafa al-bazani=tokoh pertama yang membuat penemuan tentang sifat-sifat bulan

Al-mamun=telah membina pusat pemerhatian astronomi di gunung qayson dekat damsyik dan satu lagi di syamiyyah di baghdad(ismail al-faruqi dan louis lamya al-faruqi)

Al-khawarizmi=tokoh pertama menyediakan takwin.menulis tentang alat astrolah yunani.alat astronomi ini mengalami pengubahsuaian pada zaman abul al-abbas al-fargni beliau ialah ahli astronomi yang aktif pada abad ke-9m di baghdad

Al-battani=perciptaan takwin iaitu kitab al-zij membincangkan kesilapan takwin yang terdapat pada masa dahulu

=memeperkenalkan kaedah pengiraan astronomi secara trigonometri.kaedah ini diikuti ahli astronomi eropah carpenicus,keplettacycho brahe dan galileo hingga abad ke-17

Saturday, August 1, 2009

Gerhana matahari

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar
Gerhana Matahari
Gerhana Matahari

Gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara bumi dan matahari oleh itu menutup cahaya matahari samada separa atau sepenuhnya. Walaupun bulan lebih kecil, bayangan bulan mampu melindungi cahaya matahari sepenuhnya kerana bulan dengan purata jarak 384,400 kilometer adalah lebih dekat kepada bumi berbanding matahari yang mempunyai jarak purata 149,680,000 kilometer.

Gerhana matahari boleh dibahagi kepada 3 iaitu gerhana penuh, gerhana separuh, dan gerhana analus. Gerhana penuh apabila matahari ditutup sepenuhnya oleh bulan disebabkan bulan berada dekat ke bumi dalam orbit bujurnya, gerhana separuh apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari, dan gerhana analus yang terjadi apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari dan cahaya matahari selebihnya membentuk cincin bercahaya sekeliling bayangan bulan yang dikenali sebagai 'corona'.

Gerhana matahari berlaku selama 7 minit 30 saat pada tempat yang paling lama. Ketika gerhana matahari, orang ramai dilarang melihat ke arah matahari secara langsung kerana ini boleh merosakkan mata dan mengakibatkan buta.

Bagi mereka yang beragama Islam, mereka digalakkan untuk melakukan Solat Sunat Gerhana ketika berlakunya gerhana.

Pada 26 Januari 2009 berlaku lagi kekuasaan Allah pada alam ini iaitu fenomena Gerhana Matahari. Waktu berlaku pada waktu 16:20 waktu Malaysia dan berakhir dijangka 19:00. Adalah sebaik-baiknya memulakan solat gerhana matahari berjemaah di surau atau masjid di tempat anda kerana dapat mendengar khutbah yang bakal dibacakan oleh khatib. Hukum khutbah dan solat gerhana adalah sunat muakad(yang dituntut) , jadi meninggalkannya hukumnya makruh(dibenci) tanpa uzur syari'e.bumiku..

slide

Chat angkasa..